Ποιοί είμαστε

ΑΡΧΕΙΟΜΑΡΞΙΣΤΙΚΕΣ ΜΗΜΕΣ, ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΖΛ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Πριν κάποιους μήνες, στον αχανή και νεφελώδη  κόσμο του facebook, εμφανίστηκε μια ομάδα με τίτλο «Αρχειομαρξιστικές μνήμες».  Με την πρώτη ματιά καταλαβαίνεις πως αναφέρεται στο ρεύμα της επαναστατικής αριστεράς που έκανε μια δυναμική εμφάνιση την περίοδο του μεσοπολέμου και μετά χάθηκε.

Στις πρώτες αναρτήσεις φαίνεται πως τα κίνητρα αυτών  που ξεκίνησαν την ομάδα ήταν ταπεινά. Στόχευαν απλά να ανασύρουν από την αφάνεια τους μαχητές και μάρτυρες αυτού του κινήματος, εργάτες που πάλεψαν με αυταπάρνηση για τις αρχές του κομμουνισμού  σε συνθήκες σκληρής καταπίεσης και ανηλεών διώξεων.

Το παράδοξο είναι ότι η μικρής εμβέλειας ομάδα άρχισε σύντομα να μεγαλώνει και να αριθμεί σήμερα πάνω από 1.500 μέλη. Η ομάδα κινείται αποκλειστικά στο επίπεδο της ιστορίας και δεν επιτρέπει αναφορές στην σημερινή πολιτική πραγματικότητα.

Το σημαντικό όμως είναι πως γίνονται πάρα πολύ ενδιαφέρουσες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, αποκόματα δυσεύρετων παλιών εφημερίδων και εντύπων κλπ.) που πλουτίζουν τη γνώση μας για άγνωστες ή σκόπιμα παραμορφωμένες πλευρές της ιστορίας μας. Πιθανόν αυτό να εξηγεί το ευρύτερο ενδιαφέρον γι αυτή την  ομάδα σήμερα.