Κατάθεση Μπεζεντάκου (5), 29.1.1938

 ΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΑΚΡΙΣΗΣ του κατηγορούμενου Μπέντα Γεώργιου του Κωνσταντίνου. Από 29-1-38.

Μπέντας Γεώργιος του Κων/νου, γεν.1908, στην π. Αθήνα (Ελλάδα), Έλληνας, πολίτης Ε.Σ.Σ.Δ, εξωκομματικός, μέση εκπαίδευση, εργατοτεχνίτης στο εργοστάσιο με το όνομα Στάλιν, μένει στην οδό Μηχανοποιΐας.

Ερώτηση: Έχετε συλληφθεί για κατασκοπική και σαμποταριστική δράση. Αναγνωρίζετε την ενοχή σας;

Απάντηση: Αποφάσισα να πω στην εξέταση μόνο την αλήθεια και να διηγηθώ τα πάντα για τη δική μου αντεπαναστατική, κατασκοπευτική και σαμποταριστική δράση, με την οποία ασχολιόμουν στην επικράτεια της Ε.Σ.Σ.Δ. ενάντια στη Σοβιετική εξουσία. Ναι, αναγνωρίζω την ενοχή μου στο ό,τι είμαι πράκτορας της Ελληνικής Αστυνομίας, με δική της εντολή στάλθηκα στην επικράτεια της Ε.Σ.Σ.Δ. για τη διενέργεια αντεπαναστατικής, κατασκοπευτικής, σαμποταριστικής και άλλης υπονομευτικής δουλειάς.

Ερώτηση: Από ποιον και πότε στρατολογηθήκατε για σαμποταριστική και  κατασκοπευτική δράση στην επικράτεια της Ε.Σ.Σ.Δ.;

Απάντηση: Για σαμποταριστική και κατασκοπευτική  δράση στρατολογήθηκα από το διοικητή της αστυνομίας της πόλης του Πειραιά (Ελλάδα) Γιαννόπουλο το Γενάρη-Φλεβάρη του 1932. 

Ερώτηση: Πού και κάτω από ποιες συγκυρίες σας στρατολογήσανε για κατασκοπευτική δράση στην Ε.Σ.Σ.Δ.;

Απάντηση: Στην Ελλάδα στην πόλη του Πειραιά από το 1927-31  ήμουνα μέλος της αντεπαναστατικής, τροτσκιστικής—φασιστικής οργάνωσης «Αρχείο», η οποία έθετε σαν στόχο της δραστήριο αγώνα ενάντια στο Κ.Κ.Ε, την Κομιντέρν, στο επαναστατικό εργατικό κίνημα και την επιρροή της Σοβιετικής Ένωσης στην ανάπτυξη του επαναστατικού κινήματος στην εργατική τάξη της Ελλάδας. Οι μέθοδοι πάλης της φασιστικής οργάνωσης «Αρχείο» ενάντια στο Κ.Κ.Ε. και το επαναστατικό κίνημα ήταν: η προβοκάτσια, η διενέργεια τρομοκρατικών ενεργειών ενάντια στους κομμουνιστές και στην επαναστατική διάθεση των εργατών. Το 1931 από το Κομμουνιστικό Κόμμα διοργανώθηκε αντιπολεμικό συλλαλητήριο, το οποίο έπρεπε να το προβοκάρουμε και να το διαλύσουμε. Και σε μένα σαν ενεργό μέλος της οργάνωσης «Αρχείο» από τους καθοδηγητές της οργάνωσης μου ανατέθηκε με σκοπό την προβοκάτσια ενάντια στο Κομμουνιστικό Κόμμα να σκοτώσω τον αστυνομικό υπάλληλο. Τον οποίο και σκότωσα, η διαδήλωση διαλύθηκε και αρκετοί καθοδηγητές του Κομμουνιστικού Κόμματος συνελήφθησαν από την αστυνομία. Για τη διενέργεια της τρομοκρατικής ενέργειας κατά του αστυνομικού συνελήφθην και κάθισα πέντε μήνες στην φυλακή. Τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 32 εκλήθην για ακόμα μία ανάκριση με αφορμή τη δολοφονία του αστυνομικού. Σ’ αυτήν την ανάκριση εκτός από τον αστυνομικό, ο οποίος με ανέκρινε, παρευρισκόταν ο διοικητής της αστυνομίας της πόλης του Πειραιά, ο Γιαννόπουλος, ο οποίος μου πρότεινε σαν μέλους της αντεπαναστατικής, φασιστικής οργάνωσης «Αρχείο», προς εξαγορά του εγκλήματός μου, να δουλέψω με αποστολή της αστυνομίας στην επικράτεια της Σοβιετικής Ένωσης.

Ερώτηση: Γιατί σας προτείνανε να δουλέψετε σαν κατάσκοπος στην επικράτεια της Ε.Σ.Σ.Δ.;

Απάντηση: Αυτό εξηγείται από το ότ,ι καθόμουν στη φυλακή μαζί με τους κομμουνιστές και, αν στη φυλακή απαρνηθώ τις φασιστικές μου απόψεις, τότε  θα καταστώ συμπαθής στους κομμουνιστές, κάνοντας δήλωση γι’ αυτό στην κομμουνιστική εφημερίδα «Ριζοσπάστης» και έτσι θα μπορέσω να το σκάσω από τη φυλακή σαν κομμουνιστής και να πάω στη Σοβιετική Ένωση σαν πολιτικός πρόσφυγας.

Ερώτηση: Το σκάσατε από τη φυλακή;

Απάντηση: Ναι, δραπέτευσα από τη φυλακή το μήνα Μάρτιο του 1932, δηλαδή 2 σχεδόν μήνες μετά τη σύλληψή μου.

Ερώτηση: Με ποιανού τη συνδρομή δραπετεύσατε από τη φυλακή;

Απάντηση: Από τη φυλακή το έσκασα με τη συνδρομή των κομμουνιστών , ενώ για την δραπέτευση που ετοίμαζα, γνώριζε η αστυνομία και η φρουρά της φυλακής, οι οποίοι και δεν την εμπόδισαν.

Ερώτηση: Γιατί το σκάσατε μετά από δυο μήνες και όχι αμέσως μετά τη στρατολόγηση σας;

Απάντηση: Αυτό συνέβη για καλύτερη συνωμοτικότητα, καθώς καθόμουν στο κελί, που ήταν οι κομμουνιστές, οι οποίοι με ξέρανε σαν προβοκάτορα και φασίστα. Αν μου οργανώνανε την απόδραση αμέσως, τότε μ’ αυτόν τον τρόπο  θα με αποκρυπτογραφούσανε σαν πράκτορα της αστυνομίας και ως εκ τούτου το να με στείλουν στη Σοβιετική Ένωση σαν πολιτικό μετανάστη θα ήταν αδύνατον. Γι’ αυτό το σκοπό ο Γιαννόπουλος μου πρότεινε  να απαρνηθώτύποις τις αντεπαναστατικές φασιστικές μου απόψεις, να προσεγγίσω τους κομμουνιστές, οι οποίοι κάθονταν μαζί μου στο ίδιο κελί, να δημιουργήσω στους τελευταίους την άποψη ότι τάχα απαρνήθηκα τις φασιστικές απόψεις και είμαι έτοιμος να αγωνιστώ ενάντια στο φασισμό, δηλ. ότι άρχισα να συμπαθώ τους κομμουνιστές, πράγμα  για το οποίο να κάνω επίσημη δήλωση στην κομμουνιστική εφημερίδα «Ριζοσπάστης», να χρησιμοποιήσω τους κομμουνιστές, οι οποίοι καθόντουσαν στο ίδιο κελί  μ’ εμένα για την οργάνωση της δραπέτευσής μου από τη φυλακή και να το σκάσω όχι σαν μέλος της αντεπαναστατικής φασιστικής οργάνωσης «Αρχείο», αλλά τάχα σαν κομμουνιστής. Αυτό μου έδινε τη δυνατότητα σύμφωνα με την ανάθεση της αποστολής του Γιαννόπουλου να σταλώ πιο γρήγορα στην Ε.Σ.Σ.Δ για αντεπαναστατική, κατασκοπευτική και σαμποταριστική δράση και μέσα από τους κομμουνιστές να κρυπτογραφηθώ σαν πολιτικός μετανάστης.

Ερώτηση: Με ποιο τρόπο καταφέρατε, ώστε η απόδρασή σας να γίνει από τους κομμουνιστές;

Απάντηση: Όπως υπέδειξα και παραπάνω, σύμφωνα με την ανάθεση της αποστολής της αστυνομίας, και ιδιαίτερα του διοικητή της αστυνομίας Γιαννόπουλου, άρχισα μεταξύ των κομμουνιστών να διατυπώνω τη συμπάθεια μου στο Κομμουνιστικό Κόμμα και την εχθρότητά μου απέναντι στη φασιστική οργάνωση «Αρχείο». Την εχθρική μου στάση απέναντι στους φασίστες και τη συμπάθεια μου στο Κομμουνιστικό Κόμμα τα δημοσίευσα στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης», και μ’ αυτό τον τρόπο δημιούργησα την επίφαση ότι απομακρύνθηκα από τους φασίστες και ότι συμπαθώ το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Ερώτηση: Κάτω από ποιες συγκυρίες οργανώθηκε από εσάς η απόδραση από τη φυλακή και ποιος σας βοήθησε σ’ αυτό;

Απάντηση: Μετά από συνεννόηση με το διοικητή της αστυνομίας  Γιαννόπουλο συμφωνήθηκε ότι την δραπέτευσή μου από τη φυλακή θα την προετοιμάσω μόνος μου, για να μην εγείρω τις υποψίες των κομμουνιστών και ότι από την πλευρά της φρουράς της φυλακής δε θα υπάρξει κανένα εμπόδιο. Σύμφωνα με αυτή τη συμφωνία είπα στον κομμουνιστή Νεφελούδη ότι θα γίνει έκτακτη δίκη για τη δολοφονία του αστυνομικού και ότι για να την αποφύγω αποφάσισα να το σκάσω, τότε αυτός εξέφρασε την πρόθεσή του να με βοηθήσει σ’ αυτό. Την 1η Μαρτίου του 1932 κατά τη διάρκεια μιας βόλτας στην αυλή  τοποθέτησα επάνω μου ένα σιδερένιο σωλήνα και ένα μεγάλο καρφί, το οποίο αποφάσισα να το χρησιμοποιήσω για το σπάσιμο του τοίχου στις ντουζιέρες της φυλακής. Τη νύχτα από τις 2 Μαρτίου μέχρι το πρωί στις 3 Μαρτίου το έσκασα.

Ερώτηση: Συγκεκριμένα με ποιο τρόπο εκφράστηκε η βοήθεια σε σας από την πλευρά του κομμουνιστή Νεφελούδη;

Απάντηση: Με βοήθησε να προετοιμάσω τη δραπέτευση και μου έδωσε το τηλέφωνο του Αλεξόπουλου Κωνσταντίνου, στον οποίο έπρεπε να απευθυνθώ για το άσυλο.

Ερώτηση; Πώς ήρθατε στην Ε.Σ.Σ.Δ.;

Απάντηση: Στην Ε.Σ.Σ.Δ. ήρθα σαν πράκτορας της ελληνικής αστυνομίας με ορισμένες συγκεκριμένες εντολές ως προς την αντεπαναστατική, κατασκοπευτική—σαμποταριστική δράση στην επικράτεια της  Ε.Σ.Σ.Δ. με το πρόσχημα του πολιτικού μετανάστη και με τη βοήθεια του Ζαχαριάδη.

Ερώτηση: Ποιος είναι ο Ζαχαριάδης;

Απάντηση: Εκείνο τον καιρό τον Ζαχαριάδη τον γνώριζα σαν κομμουνιστή με τον οποίο έτυχε να έρθουμε στην Ε.Σ.Σ.Δ. Αργότερα στην Ε.Σ.Σ.Δ. έμαθα πια  ότι ο Ζαχαριάδης ήταν γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ερώτηση: Πότε και πού γνωριστήκατε μ’ αυτόν;

Απάντηση: Γνωρίστηκα μ’ αυτόν αμέσως μετά τη δραπέτευση από τη φυλακή μέσω ενός κομμουνιστή, το επίθετο του οποίου δε θυμάμαι τώρα.

Ερώτηση: Πού βρίσκεται τώρα ο Ζαχαριάδης;

Απάντηση: Ο Ζαχαριάδης το 1934-35 έφυγε στην Ελλάδα, εκεί τον συνέλαβαν και τώρα είναι στη φυλακή.

Ερώτηση: Διηγηθείτε ποιες εντολές πήρατε από το διοικητή Γιαννόπουλο για αντεπαναστατική κατασκοπευτική και σαμποταριστική δράση στην επικράτεια της  Ε.Σ.Σ.Δ.;

Απάντηση: Οι εντολές που έλαβα από τον Γιαννόπουλο συνοψίζονταν στα εξής: πρώτον, να συνδεθώ με τον κατάσκοπο-χαφιέ της Ελληνικής Αστυνομίας Τόμωφ Νικόλαο του Δημητρίου, ο οποίος εκείνη την περίοδο έμενε στο σπίτι των πολιτικών μεταναστών στη Μόσχα—στην οδό Βαραντσόβο πόλιε (Vorontsovo pole), διαμ.3. Δεύτερον, να κάνω διασπαστική δουλειά ανάμεσα στους πολιτικούς μετανάστες, προσπαθώντας να τους τραβήξω στη δική μου αντεπαναστατική δράση, κατευθυνόμενη ενάντια στη σοβιετική εξουσία, την καθοδήγηση της Κομιντέρν και του Κ.Κ.Σ.Ε. Τρίτον, να προσληφθώ στη δουλειά σε ένα από τα πολεμικά εργοστάσια ή τις μεγάλες επιχειρήσεις αμυντικής σημασίας. Τέταρτον, να συγκεντρώσω πληροφορίες κατασκοπευτικού χαρακτήρα για τα πολεμικά εργοστάσια όπως και για την παραγόμενη σε αυτά αποδοτικότητα. Αν γίνει πόλεμος της Σοβιετικής Ένωσης με φασιστικές χώρες, να ανατινάξουμε τις φάμπρικες και τα εργοστάσια, πρωτίστως τα πολεμικά εργοστάσια και τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες επίσης κατά τη διάρκεια του πολέμου θα δουλεύουν για τις ανάγκες του στρατού, δηλαδή να διεξάγουμε κατασκοπευτικές ενέργειες.

Ερώτηση: Τι πράξατε εσείς σύμφωνα με την εκτέλεση του σχεδίου του Γιαννόπουλου;

Απάντηση: Μετά τον ερχομό μου στη Σοβιετική Ένωση το 1932 συνδέθηκα με σκοπό την  αντεπαναστατική δράση με τον κατάσκοπο—χαφιέ της Ελληνικής Αστυνομίας Τόμωφ Νικόλαο. Μαζί μ ‘αυτόν έπρεπε να προετοιμάσουμε σαμποταριστική ενέργεια στο εργοστάσιο Στάλιν στη Μόσχα, ώστε, αν αρχίσει πόλεμος, να το θέσουμε εκτός λειτουργίας.

Ερώτηση: Τί προετοιμάστηκε από σας για τη διενέργεια σαμποτάζ στο εργοστάσιο αυτοκινήτων που φέρει το όνομα Στάλιν;

Απάντηση: Σε καιρό ειρήνης δεν ετοιμαζόμασταν γι’ αυτό, θεωρούσαμε ότι στον πόλεμο μπορούμε πιο εύκολα και πιο γρήγορα να κάνουμε σαμποτάζ.

Eρώτηση: Ποιον προσελκύσατε στην αντεπαναστατική, κατασκοπευτική και σαμποταριστική δράση στην επικράτεια της Ε.Σ.Σ.Δ.;

Απάντηση: Από το 1932 μέχρι περίπου το 1934 μου ήταν δύσκολο να πράξω κάτι σ’ αυτήν την κατεύθυνση, καθώς δεν κατείχα τη ρωσική γλώσσα καλά, γι’ αυτό κανέναν από τους Ρώσους δεν τράβηξα με το μέρος μου, ενώ στο εργοστάσιο Στάλιν, εκτός από τον Τόμωφ, δεν είχε άλλους Έλληνες. Από τους Έλληνες πολιτικούς μετανάστες, που ήρθαν στην Ε.Σ.Σ.Δ. το 1934, από εμένα προσελκύστηκαν σε κατασκοπευτική και σαμποταριστική δράση οι εξής:  ο Οσμάνης (το ελληνικό του επίθετο είναι Δουλτσερίδης Μόσχος), δουλεύει στην πόλη Γιεγκόροβο ( yegoryevsky) στο εργοστάσιο «Κομσομόλος» και ο Βρεττός Νικόλαος (το ελληνικό του επίθετο είναι Δερβίσογλου Αβραάμ), δουλεύει στο εργοστάσιο «Καλίμπρ», μένει στη Μόσχα, στην οδό 1η Μικροαστική, σπ.60, διαμ. 10.

Ερώτηση: Πότε και κάτω από ποιες συγκυρίες γνωριστήκατε με τον Οσμάνη και τον Βρεττό;

Απάντηση: Με τον Οσμάνη και τον Βρεττό είμαστε γνωστοί από την Ελλάδα, μαζί ανήκαμε στην αντεπαναστατική—φασιστική οργάνωση «Αρχείο».

Ερώτηση: Κάτω από ποιες περιστάσεις προσελκύσατε σε κατασκοπευτική και σαμποταριστική δράση τον Οσμάνη και τον Βρεττό;

Απάντηση: Όπως ήδη έδειξα, ο Οσμάνης και ο Βρεττός ανήκανε στην Ελλάδα στην αντεπαναστατική—φασιστική οργάνωση «Αρχείο». Μετά τον ερχομό τους στη Σοβιετική Ένωση, οργάνωσα την επικοινωνία μαζί τους και μετά από επανειλημμένες συναντήσεις μ’ αυτούς στο διαμέρισμα μου, πείστηκα ότι απέναντι στο Σοβιετικό καθεστώς, την πολιτική του Σοβιετικού κράτους και το Κ.Κ.Σ.Ε. αυτοί έχουν άκρως εχθρική στάση. Σε μια από αυτές τις  συναντήσεις με τον καθέναν χωριστά στο τέλος του 1934 ή στην αρχή του 35  τους πρότεινα να ασχοληθούμε με κατασκοπευτική και σαμποταριστική δράση στην επικράτεια της Ε.Σ.Σ.Δ, πράγμα με το οποίο αυτοί συμφωνήσανε.

Ερώτηση: Ποιες οδηγίες δώσατε στον Οσμάνη και τον Βρεττό σχετικά με την κατασκοπευτική και σαμποταριστική δράση;

Απάντηση: Στον Οσμάνη και τον Βρεττό ανατέθηκε η αποστολή να μαζεύουν πληροφορίες κατασκοπευτικού χαρακτήρα, και αν γίνει πόλεμος, να προβούν σε σαμποταριστικές ενέργειες στις επιχειρήσεις που δουλεύουν.

Ερώτηση: Συμπερασματικά, εσείς είχατε ελληνική εθνικιστική, αντεπαναστατική, φασιστική οργάνωση, η οποία έθετε σαν στόχο της να ασχοληθεί μα την κατασκοπία και το σαμποτάζ στην επικράτεια της Ε.Σ.Σ.Δ.;

Απάντηση: Ναι, είχαμε τέτοια οργάνωση.

Ερώτηση: Ποιος ήταν μέλος της δικής σας οργάνωσης;

Απάντηση: Μέλη της οργάνωσης ήταν: Εγώ—ο Μπέντας, ο Τόμωφ Νικόλαος, ο Βρεττός Νικόλαος. Καθοδηγούσε την αντεπαναστατική, κατασκοπευτική ομάδα ο Τόμωφ.

Ερώτηση: Ποιος άλλος συμπεριλαμβανόταν στην κατασκοπευτική σαμποταριστική οργάνωσή σας;

Απάντηση: Αλλά μέλη δε γνωρίζω.

Ερώτηση: Σε ποιον μεταφέρατε πληροφορίες κατασκοπευτικού χαρακτήρα;

Απάντηση: Όλες τις πληροφορίες κατασκοπευτικού χαρακτήρα εγώ, ο Οσμάνης και ο Βρεττός τις μεταφέραμε στον Τόμωφ, ο τελευταίος (Τόμωφ) είχε σχέσεις με την ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα.

Ερώτηση: Με ποιον από την ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα διατηρούσε επαφές ο Τόμωφ σχετικά  με την κατασκοπευτική δράση;

Απάντηση: Δε γνωρίζω. Ο Τόμωφ δε μου έλεγε ποτέ τίποτα γι’αυτό.

Ερώτηση: Ποιους άλλους στόχους έβαζε η δική σας αντεπαναστατική ομάδα;

Απάντηση: Άλλους αντεπαναστατικούς στόχους η δική μας οργάνωση δεν έθετε.

Ερώτηση: Αυτό δεν είναι αλήθεια. Δεν είπατε τίποτα για την τρομοκρατία. Το «Αρχείο» έθετε ως στόχο την πάλη ενάντια στη σοβιετική εξουσία μέσα από την τρομοκρατία κατά των καθοδηγητών του Κ.Κ.Σ.Ε. και του σοβιετικού κράτους. Δώστε ειλικρινή κατάθεση γι’ αυτό το ζήτημα.

Απάντηση: Την πάλη μέσω της τρομοκρατίας η οργάνωση μας δεν την έθετε ως στόχο, και γι’ αυτό το πράγμα δε μου είναι απολύτως τίποτα γνωστό.Μπέντας.

 Εξέτασε: ο αξιωματικός της Ασφάλειας του 4ου γραφείου, 3ου τμήματος της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, της Διεύθυνσης του  ΛαΪκού Κομισαριάτου Εσωτερικών Υποθέσεων της Μόσχας. 

 Ο λοχίας Κρατικής  Ασφάλειας                                          Ελισέεφ.

                                                                                                                 Υπογραφή

                       Ακριβές…