Κατάθεση Μπεζεντάκου (4), 14.1.1938

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥ  ΜΠΕΝΤΑ (ΑΠΟ ΤΙΣ 14.1.1938)

Ερώτηση: Πότε, από πού και κάτω από ποιες περιστάσεις  ήρθατε στην Ε.Σ.Σ.Δ.;

Απάντηση: Στην Ε.Σ.Σ.Δ. ήρθα το 1932 παράνομα  σαν πολιτικός μετανάστης.

Ερώτηση: Σε ποια πολιτική οργάνωση ανήκατε στην Ελλάδα;

Απάντηση: Στην Ελλάδα ήμουν στην τροτσκιστική—φασιστική οργάνωση «Αρχείο» και αποτελούσα ενεργό μέλος της.

Ερώτηση: Διηγηθείτε πάνω  σε ποια πολιτική πλατφόρμα στηριζόταν η οργάνωση «Αρχείο», ενεργό μέλος της οποίας ήσασταν εσείς;

Απάντηση: Όσον αφορά τους στόχους του, το «Αρχείο» στηριζόταν στην πλατφόρμα του τροτσκισμού, ενώ σχετικά με τις μεθόδους πάλης ήτανε και είναι μέχρι σήμερα φανερά φασιστική οργάνωση. Γενικότερα δε στην οργάνωση «Αρχείο» είναι δύσκολο να προσδιορίσεις που τελειώνει ο τροτσκισμός και που ξεκινάει ο φασισμός. Αυτή η οργάνωση είναι οφθαλμοφανές παράδειγμα συγχώνευσης του τροτσκισμού και του φασισμού.                                                                               Μπέντας.

Ερώτηση: Με ποιον τρόπο εκφραζότανε η δράση της αντεπαναστατικής, τροτσκιστικής—φασιστικής οργάνωσης «Αρχείο» στην ελληνική επικράτεια;

Απάντηση: Όλη η δράση της αντεπαναστατικής, τροτσκιστικής—φασιστικής οργάνωσης «Αρχείο» στην Ελλάδα είχε τέτοια κατεύθυνση, ώστε με οποιαδήποτε μέσα να διαλύσει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, να αγωνιστεί ενάντια στην Κομιντέρν και την επιρροή της Σοβιετικής Ένωσης.         Μπέντας

Ερώτηση: Με ποιες μεθόδους αγωνιζόταν η δική σας οργάνωση «Αρχείο» απέναντι στο Κ.Κ.Ε.;

Απάντηση: Όπως υπέδειξα παραπάνω, στον αγώνα ενάντια στο Κ.Κ.Ε. το «Αρχείο» εφάρμοζε μεθόδους αχαλίνωτου φασισμού γερμανικού τύπου. Η αγαπημένη μέθοδος ήτανε οι τρομοκρατικές προβοκάτσιες, οι ξυλοδαρμοί, η καταστροφή των κομμουνιστικών και εργατικών οργανώσεων κτλ.

Μπέντας.

Ερώτηση: Ποιες μεθόδους εφάρμοζε η δική σας οργάνωση «Αρχείο» ενάντια στην Κομιντέρν και την Ε.Σ.Σ.Δ.;

Απάντηση: Σε σχέση με την Κομιντέρν και την Ε.Σ.Σ.Δ. ενεργούσαμε  μέσα από τη διάδοση ανάμεσα στον πληθυσμό και κυρίως  τους εργάτες κάθε δυνατής αισχρής συκοφαντίας.               Μπέντας.

Ερώτηση: Διηγηθείτε για τη συγκεκριμένη δράση της δικής σας  αντεπαναστατικής, τροτσκιστικής—φασιστικής οργάνωσης «Αρχείο» στην Ελλάδα;

Απάντηση: Η συγκεκριμένη δράση της δικής μας οργάνωσης «Αρχείο» πραγματοποιούνταν σε αντιστοιχία με τους στόχους της, τους οποίους υπέδειξα παραπάνω: Το 1928 από τη δική μας αντεπαναστατική, φασιστική οργάνωση διαλύθηκε και έγινε άνω-κάτω το συνέδριο των κόκκινων σωματείων, που είχε συγκληθεί από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.  Καταστρέψαμε τα γραφεία σύνταξης και το τυπογραφείο του Κ.Ο. του Κομμουνιστικού Κόμματος «Ριζοσπάστης». Συστηματικά διαλύαμε συγκεντρώσεις που διοργανώνονταν από το Κομμουνιστικό Κόμμα. Όσοι συμμετείχαν σ’ αυτές ξυλοκοπούνταν βάναυσα από εμάς. Διοργανώναμε ξυλοδαρμούς κομμουνιστών κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους στα εργατικά συνέδρια. Με σκοπό την διάλυση του Κομμουνιστικού Κόμματος από την αστυνομία η αντεπαναστατική οργάνωση « Αρχείο» εκτελούσε προβοκατόρικες τρομοκρατικές ενέργειες, οι οποίες αποδίδονταν στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Γνωρίζω περιστατικό, όταν  από τη δική μας οργάνωση μέλος της ίδιας  μας της  οργάνωσης δολοφονήθηκε, αυτή η δολοφονία με σκοπό την προβοκάτσια αποδόθηκε στους κομμουνιστές.                                     Μπέντας.

Ερώτηση: Με ποια μέσα ενεργούσε η δική σας οργάνωση για την πραγματοποίηση των τρομοκρατικών πράξεων;

Απάντηση: Μου είναι γνωστό ότι όλα τα μέλη της αντεπαναστατικής οργάνωσης «Αρχείο» ήταν εξοπλισμένοι με ρεβόλβερ, ποιος προμήθευε την οργάνωση με όπλα, αυτό δεν το γνωρίζω. Μπέντας.

Ερώτηση: Διηγηθείτε με λεπτομέρειες για τη δική  σας δράση στην   αντεπαναστατική, τροτσκιστική—φασιστική οργάνωση «Αρχείο»;

Απάντηση: Στην αντεπαναστατική οργάνωση «Αρχείο» ήμουν από το 1927-30 και μέχρι τη σύλληψή μου ήμουν ενεργό μέλος. Είχα ενεργό συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις ενάντια στον αγώνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα και την επιρροή του στους εργάτες. Συμμετείχα στη διάλυση του συνεδρίου των συνδικάτων, που είχε συγκληθεί  από το Κομμουνιστικό Κόμμα, στη διάλυση της διαδήλωσης, έπαιρνα ενεργό μέρος στον ξυλοδαρμό των κομμουνιστών και των εργατών που βρίσκονταν κάτω από την επιρροή του Κομμουνιστικού  Κόμματος κ.α.                                               Μπέντας.

Ερώτηση: Για ποιο λόγο το 1931 σας συλλάβανε;

Απάντηση: Με συνέλαβαν για το φόνο του αστυνομικού.

Ερώτηση: Διηγηθείτε λεπτομερώς τις συγκυρίες αυτής της δολοφονίας.

Απάντηση: Την 1η Αυγούστου του 1931 το Κ.Κ.Ε. οργάνωσε αντιπολεμική διαδήλωση, κατά τη διάρκεια αυτής της διαδήλωσης σκότωσα τον αστυνομικό.

Ερώτηση: Η δολοφονία του αστυνομικού έγινε από εσάς με σκοπό την προβοκάτσια;

Απάντηση: Ναι, αυτή η τρομοκρατική ενέργεια ήταν προβοκατόρικη και κατευθυνόταν εναντίον του Κομμουνιστικού Κόμματος, καθώς ο φόνος αποδόθηκε στους κομμουνιστές και προξένησε σκληρή τρομοκρατία από την πλευρά της αστυνομίας απέναντι στο Κομμουνιστικό  Κόμμα και τις εργατικές οργανώσεις.

Ερώτηση: Από ποιον πήρατε την εντολή να σκοτώσετε τον αστυνομικό;

Απάντηση: Εντολές δε πήρα από κανέναν. Διέπραξα αυτό το φόνο με δική μου προσωπική πρωτοβουλία.

Ερώτηση: Σχετικά με το φόνο του αστυνομικού σας δικάσανε;

Απάντηση: Όχι, δε με δικάσανε, γιατί πραγματοποίησα  την απόδραση από τη φυλακή μέχρι να γίνει το δικαστήριο.

Ερώτηση: Κάτω από ποιες περιστάσεις πραγματοποιήσατε την απόδραση;

Απάντηση: Την απόδραση πραγματοποίησα μέσα από ένα λαγούμι του εξωτερικού τοίχου της αυλής της φυλακής.

Ερώτηση: Πώς καταφέρατε να το κάνετε αυτό;

Απάντηση: Αφού αποφάσισα να πραγματοποιήσω την απόδραση, ό,τι και να γίνει, μια φορά μετά από τη συνηθισμένη βόλτα δεν επέστρεψα στο κελί, αλλά χωρίς να γίνω αντιληπτός κρύφτηκα στην αυλή της φυλακής στο μέρος που είναι οι ντουζιέρες, και αναμένοντας μέχρι να σκοτεινιάσει, ξεκίνησα το σπάσιμο του τοίχου. Για εργαλείο χρησιμοποίησα ένα μεγάλο καρφί και μισό μέτρο σωλήνα νερού. Αυτά τα πράγματα τα βρήκα στην αυλή της φυλακής. Εφόσον δεν κατάφερα σε μια μέρα να σπάσω τον πέτρινο τοίχο, την δουλειά που άρχισα, την συνέχισα την επόμενη νύχτα, στην οποία και κατάφερα να σπάσω τον τοίχο και από εκεί βγήκα από τη φυλακή.

Ερώτηση: Στην αυλή της φυλακής υπήρχε φρουρά;

Απάντηση: Ναι υπήρχε φρουρά και βρισκότανε στα 8 μέτρα από κει που έσπασε ο τοίχος.

Ερώτηση: Η φρουρά γνώριζε την προετοιμασία για την απόδραση;

Απάντηση: Όχι, δε γνώριζε.

Ερώτηση: Λέτε ψέματα. Η απόδρασή σας από τη φυλακή ήταν σκηνοθετημένη από την αστυνομία και από την αστυνομία σταλθήκατε στην Ε.Σ.Σ.Δ. για αντεπαναστατική κατασκοπευτική δράση. Δώστε κατάθεση γι’ αυτό το ζήτημα.

Απάντηση: Τις καταθέσεις μου που αφορούν την απόδραση από τη φυλακή τις επιβεβαιώνω. Όσον αφορά τον ερχομό μου στην Ε.Σ.Σ.Δ., αυτός ήταν οργανωμένος από το Κ.Κ.Ε.

Ερώτηση: Εσείς δείξατε ότι κατά τη διάρκεια συναπτών ετών ήσασταν μέλος της αντεπαναστατικής, τροτσκιστικής—φασιστικής οργάνωσης. Αγωνιζόσασταν ενάντια στο Κ.Κ.Ε. και οργανώσατε την προβοκατόρικη δολοφονία του αστυνομικού, και τώρα λέτε ότι τάχα σταλθήκατε στην Ε.Σ.Σ.Δ.  από το Κομμουνιστικό Κόμμα. Σταματήστε να ψεύδεστε και πείτε την αλήθεια για ποιο σκοπό ήρθατε στην Ε.Σ.Σ.Δ.;

Απάντηση: Όταν βρισκόμουν στη φυλακή μετά το φόνο του αστυνομικού, καθόμουν στο ίδιο κελί μαζί με τους κομμουνιστές, οι οποίοι με πείσανε  για την αντεπαναστατική υπόσταση του «Αρχείο» και άρχισα να συμπαθώ το Κομμουνιστικό Κόμμα. Εξαιτίας αυτού το Κομμουνιστικό Κόμμα με έστειλε στην Ε.Σ.Σ.Δ. σαν πολιτικό μετανάστη.

Ερώτηση: Διηγηθείτε ποιος συνέδραμε στον παράνομο ερχομό σας στην Ε.Σ.Σ.Δ.;

Απάντηση: Μετά την απόδραση από τη φυλακή, για κάποιο διάστημα κρυβόμουν από το μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ζαχαριάδη. Μετά από δυο περίπου μήνες ο Ζαχαριάδης μου ανακοίνωσε ότι θα πάμε μαζί παράνομα στην Ε.Σ.Σ.Δ. Έτσι μια νύχτα βγήκαμε με τη βάρκα  στη θάλασσα, όπου δίπλα μας πέρασε ένα σοβιετικό πλοίο (δε ξέρω το όνομά του). Μετά από το σήμα μας το πλοίο σταμάτησε και μας πήρε. Μ’ αυτό το πλοίο ήρθαμε στην Οδησσό, και από την Οδησσό με στείλανε στη Μόσχα στη διάθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Βοήθειας των Αγωνιστών της Επανάστασης (InternationalRedAid).

Ερώτηση: Ποιος είναι ο Ζαχαριάδης και πού βρίσκεται σήμερα;

Απάντηση: 2-3 χρόνια μετά τον ερχομό μου στην Ε.Σ.Σ.Δ. έμαθα ότι ο Ζαχαριάδης είναι ο γραμματέας της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα το 37, συνελήφθη από την αστυνομία σαν καθοδηγητής του Κομμουνιστικού Κόμματος και δικάστηκε σε 9 χρόνια κάθειρξη. Σήμερα ο Ζαχαριάδης βρίσκεται στη φυλακή στην Ελλάδα.

Ερώτηση: Από ποιον καθοδηγούνταν η αντεπαναστατική τροτσκιστική—φασιστική οργάνωση «Αρχείο» στην Ελλάδα;

Απάντηση: Η αντεπαναστατική τροτσκιστική—φασιστική οργάνωση «Αρχείο» καθοδηγούνταν από τον τροτσκιστή Γιωτόπουλο, που είχε διαγραφεί από το Κ.Κ.Ε. για ενεργή αντεπαναστατική τροτσκιστική δράση. Τώρα βρίσκεται στην Ελλάδα, πού ακριβώς δε γνωρίζω.

Ερώτηση: Όνομάστε ενεργά μέλη της αντεπαναστατικής τροτσκιστικής—φασιστικής οργάνωσης «Αρχείο»  που μένουν στην Ε.Σ.Σ.Δ.;

Απάντηση: Από τα ενεργά μέλη του «Αρχείο» γνωρίζω δύο που μένουν στην Ε.Σ.Σ.Δ: 1) Ο Βρεττός Νικόλαος, που διαμένει στην οδό Μικροαστική 1, αρ. 60, διαμ.10 και 2) Ο Οσμάνης Παύλος, που διαμένει στην πόλη Γιεγκόροβο (yegoryevsky) και δουλεύει στο εργοστάσιο «Κομσομόλος». Και οι δυο είναι μέλη του «Αρχείου», είχαν ενεργή συμμετοχή στην προβοκατόρικη και τρομοκρατική δράση του « Αρχείου». Επίσης και αυτοί είχαν συμμετοχή στο φόνο του αστυνομικού.

Ερώτηση: Στη Μόσχα συναντιόσασταν συχνά με τον Οσμάνη και τον Βρεττό;

Απάντηση: Με τον Βρεττό συναντιόμασταν συχνά σ’ αυτόν και στο δικό μου διαμέρισμα, ενώ με τον Οσμάνη πιο σπάνια καθώς αυτός έμενε στο Γιεγκόροβο (yegoryevsky). Όμως μερικές φορές, όταν αυτός ήταν στη Μόσχα, συναντιόμασταν.

Ερώτηση: Ποια αντεπαναστατική δουλειά διεξαγάγατε στη Μόσχα; 

Απάντηση: Στη Μόσχα δεν ασχολούμαι με αντεπαναστατική δράση.

Ερώτηση: Ψεύδεστε ευθαρσώς. Έχετε σταλεί στην Ε.Σ.Σ.Δ. από την αστυνομία ειδικά για τη διενέργεια αντεπαναστατικής δουλειάς. Γι’ αυτό το σκοπό σκηνοθετήθηκε η απόδρασή σας από τη φυλακή. Η εξέταση σας προτείνει να δώσετε συγκεκριμένη κατάθεση για την αντεπαναστατική δράση σας στην Ε.Σ.Σ.Δ.

Απάντηση: Αυτό το αρνούμαι. Μπέντας.       

 Το πρακτικό συντάχθηκε ακριβώς  σύμφωνα με τα λόγια μου και είναι αναγνωσμένο από εμένα.

            Εξέτασε:                Ο υποδιοικητής  του 4ου γραφείου, του 3ου Τμήματος  της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας  της Διεύθυνσης του  Λακϊού Κομισαριάτου Εσωτερικών Υποθέσεων της Μόσχας, (NKVD). Ο ανθυπασπιστής Κρατικής Ασφάλειας

Σνέιντερ

Ακριβές:                                 Υπογραφή.