Καταθεση Μπεζεντακου (3), 3.1.1938

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ  ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥ ΜΠΕΝΤΑ           (ΑΠΟ   3—1 – 1938 )

Ερώτηση: Ονόμαστε τους συγγενείς σας που ζούνε στην Ελλάδα;

Απάντηση: Στην Ελλάδα ζούνε: ο πατέρας μου Μπεζεντάκος Κωνσταντίνος του Ιωάννη, μένει στο χωριό Πάνιτσα, στην περιοχή Λακωνία, ασχολείται με αγροτικές εργασίες, η μητέρα μου Μπεζεντάκου Αντριάνα ζει με τον πατέρα μου—ο αδερφός μου Μπεζεντάκος Ιωάννης μένει στην πόλη Πειραιά, δουλεύει σαν εργολάβος οικοδομών. Ο αδερφός μου Μπεζεντάκος Σπυρίδων μένει στον Πειραιά, δουλεύει κλειδαράς—ο αδερφός μου Μπεζεντάκος Γιώργος μένει στην πόλη Πειραιά, δουλεύει μηχανικός πλοίων και συνεχώς βρίσκεται εν πλω. Η αδερφή μου Τζανάκου Χριστίνα μένει στην π. Πειραιά, είναι παντρεμένη με τεχνίτη-αρτοποιό. Η αδερφή μου  Πετρενς Ευθυμία μένει στον Πειραιά, είναι παντρεμένη με υπάλληλο ιδιωτικής εμπορικής εταιρείας. Έχω επίσης δυο αδερφές στην Αμερική, όμως δεν τις ξέρω καθόλου και δεν τις θυμάμαι καθώς, όταν αυτές φύγανε στην Αμερική, εγώ ήμουν 2 χρονών.                            Μπέντας.

Ερώτηση: Ποιο είναι το πραγματικό σας επίθετο;

Απάντηση: Το πραγματικό μου επίθετο είναι Μπεζεντάκος Μιχάλης. Μπέντας.

Ερώτηση: Και ο Μπέντας Γεώργιος;

Απάντηση: Ο Μπέντας Γεώργιος είναι το παρατσούκλι μου. Κατά την άφιξή μου παράνομα  στην Ε.Σ.Σ.Δ. μου δόθηκε από την Κ.Ε. της Διεθνούς Οργάνωσης Βοήθειας των Αγωνιστών της Επανάστασης ( InternationalRedAid) διαβατήριο στο όνομα Μπέντας Γεώργιος, από τότε αυτό το επίθετο-παρατσούκλι έτσι και έμεινε. Όμως στην Ελλάδα με γνωρίζανε σαν Μπεζεντάκο Μιχάλη.         Μπέντας. 

Ερώτηση: Μετά την απόδρασή σας από τη φυλακή οι οσυγγενείς σας υπέστησαν διώξεις από την πλευρά της αστυνομίας;

Απάντηση: Όχι, οι συγγενείς μου μετά τη δική μου απόδραση από τη φυλακή δεν υπέστησαν διώξεις.                                                                                                               Μπέντας.

Ερώτηση: Πώς εξηγείτε αυτό το περιστατικό, ότι δηλ. μετά τη δολοφονία του αστυνομικού από σας και τη δική σας απόδραση από τη φυλακή οι συγγενείς και οι γονείς σας δεν υπέστησαν διώξεις από την πλευρά της αστυνομίας;   

Απάντηση: Αυτό το περιστατικό δεν μπορώ να το εξηγήσω.                            Μπέντας.

Ερώτηση: Το ζήτημα είναι εντελώς ξεκάθαρο. Οι γονείς και οι συγγενείς σας δε διώχθηκαν από την αστυνομία, διότι η απόδρασή σας από τη φυλακή ήταν στημένη από την ίδια την αστυνομία.

Απάντηση: Στην απόδρασή μου από την φυλακή η αστυνομία δεν έλαβε μέρος.          Μπέντας.

Ερώτηση: Η έρευνα απαιτεί από εσάς ξεκάθαρη  απάντηση. Από ποιον σταλθήκατε στην επικράτεια της Ε.Σ.Σ.Δ. και ποιος συμμετείχε στην προετοιμασία της απόδρασής σας από τη φυλακή;

Απάντηση: Θεωρώ ότι τόσο στην προετοιμασία της απόδρασης όσο και στη μεταφορά μου στην Ε.Σ.Σ.Δ.  συμμετείχε ενεργά το Κ.Κ.Ε.       Μπέντας.

Ερώτηση: Λέτε ψέματα. Η δική σας προβοκατόρικη και τρομοκρατική δράση σαν ενεργό μέλος της αντεπαναστατικής, τροτσκιστικής—φασιστικής οργάνωσης  ήταν ευρέως  γνωστή στο Κομμουνιστικό Κόμμα, εκτός απ’αυτό η τελευταία προβοκατόρικη δολοφονία του αστυνομικού ήταν κατευθυνόμενη εναντίον του Κομμουνιστικού Κόμματος, γι’αυτό το Κ.Κ. δεν μπορούσε να συμμετάσχει στην προετοιμασία της απόδρασής σας από τη φυλακή και τη μεταφορά στην Ε.Σ.Σ.Δ. Εσείς απλά προσάπτετε συκοφαντία στο Κ.Κ.Ε.

Απάντηση: Θεωρώ ότι κατά το διάστημα που βρισκόμουν στη φυλακή, οι κομμουνιστές με διαπαιδαγωγήσανε και με τραβήξανε προς το μέρος τους, γι’αυτό με βοήθησαν να το σκάσω από τη φυλακή.                        Μπέντας.

Eίναι γραμμένο σύμφωνα με τα λόγια μου ακριβώς και αναγνωσμένο από εμένα.

  1. ( Υπογραφή δυσδιάκριτη )              2)  Υπογραφή Μπέντα Μπέντας